Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Erf Goed Nieuws

Een paar maal per jaar brengt Vereniging Erfgoed Leidschendam haar periodiek uit: 'Erf Goed Nieuws'. Daarin staan reportages, reconstructies en verhalen over de geschiedenis, erfgoederen en cultuur historie van Leidschendam. Als u lid wordt van de vereniging krijgt u deze periodiek thuis gestuurd.

Publicaties Pagina 3

 • Uitgave: januari 2008

  Een tragische vergissing

  Een tragische vergissing

  Op de kade van Hoek van Holland kwam op 13 december 1941 een einde aan het leven van Hartog Parfumeur. De Joodse advocaat en procureur uit Leidschendam leidde een groepje van 7 personen dat per boot naar Engeland probeerde te ontkomen. Door een fatale fout van Parfumeur werden ze door de Duitsers gearresteerd.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2008

  Stompenwijk of Stobbewijk?

  Het is nog steeds niet duidelijk waar de naam 'Stompwijk' nu eigenlijk vandaan komt. Maar Aad Janson komt heel dichtbij een verklaring.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2008

  Dit huis is gebouwd op koeienhuiden

  Klopt bovenstaande veelgehoorde bewering? Of is het een hardnekkige mythe?

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2007

  Trekweg langs de Vliet had heel wat voeten in de aarde

  Trekweg langs de Vliet

  Over een onbelemmerde scheepvaart op de Vliet is ten minste anderhalve eeuw geruzied. Vooral de `Leidschen dam' was een struikelpunt. Pas in 1636 mocht met de aanleg van een `trekweg' worden begonnen.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2006

  Een huwelijk te Veur in 1778

  Een huwelijk te Veur

  In het Leidschendam van eind 18-de eeuw was de heer Jan Anthony Prijn geen onbekende. Hij speelde onder meer een belangrijke rol (eerst als lid, later als voorzitter) in het 'Comité Revolutionnair', dat zich begin 1795 tot de bevolking van de toenmalige gemeenten Veur en Stompwijk richtte met de mededeling dat het de oude regering naar huis had gestuurd.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2005

  Ol kniedi-juns welkum

  Ol kniedi-juns welkum

  De eerste dagen van de oorlog kan ik me nog goed herinneren. In mei 1940 was ik 7 jaar. Het was voor mij een feestelijk geluid als je vanuit Stompwijk Duitse soldaten hoorde aankomen. Wat konden ze zingen en wat was dat stevig, het gestamp van die laarzen.

  Lees verder
pagina 3 van 11

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws
mei 2018, jaargang 26, nummer 1

Erf Goed Nieuws mei 2018

Erf Goed Nieuws mei 2018

Lees verder Alle publicaties