Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Erf Goed Nieuws

Een paar maal per jaar brengt Vereniging Erfgoed Leidschendam haar periodiek uit: 'Erf Goed Nieuws'. Daarin staan reportages, reconstructies en verhalen over de geschiedenis, erfgoederen en cultuur historie van Leidschendam. Als u lid wordt van de vereniging krijgt u deze periodiek thuis gestuurd.

Publicaties Pagina 4

 • Uitgave: januari 2005

  Een brug met knoppen is toch anders

  Een brug met knoppen

  In het sluiswachtershuis in het centrum van Leidschendam zal de komende jaren een en ander veranderen. De Provincie Zuid-Holland wil de bediening van sluizen en bruggen over de Vliet `elektrisch maken'. Wat doen de mannen van de sluis zoal de hele dag?

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2004

  Het drama in de Duivelshoek

  Drama in de Duivelshoek

  In 1945 werden ruim 150 Leidschendammers geïnterneerd omdat ze lid waren geweest van de NSB of de Landwacht of daarvan werden verdacht. Binnen het jaar liet men 45 personen weer gaan; de overigen kregen korte of langere vrijheidsstraffen. Ook de Leidschendammer Ben Hinkenkemper werd opgepakt. Ten onrechte, bleek later.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2004

  De schuitenjagers moeten terug naar de sluis

  De schuitenjagers

  De Leidschendamse projectontwikkelaar Igo van Bohemen wil bij de sluis in Leidschendam een manshoge beeldengroep laten verrijzen ter nagedachtenis van de schuitenjagers, in zijn ogen de stichters van Leidschendam. Maar hoe zit dat dan met de opwinders, de sjouwers, de sluiswachters en de tolgaanders? Wie komt de eer toe het karakter van Leidschendam te hebben bepaald?

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Kezen, kezen en nog eens kezen

  Kezen

  Veur en Stompwijk, tegenwoordig Leidschendam geheten, waren van oudsher agrarische plaatsen. Het leven draaide er vooral om de land- en tuinbouw. Wat Veur betreft is daarvan na de jaren zestig van de afgelopen eeuw vrijwel niets overgebleven.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Koe Pietje is niet koe Bertha

  Gewapend’ met unster (weegschaaltje met haak), scheplepel en een flesje controleerde Piet Bonder (63) jarenlang de koeien op de kwaliteit van hun melk en op ziektes, onder meer in de regio Stompwijk. Van vele duizenden koeien maakte hij een soort paspoort.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Zindelijke, heldere, frisse boerinnetjes

  Boerinnetjes

  Aan de hand van voorwerpen, vergeelde foto's en 'verhalen' heeft Erfgoed-adviseur Rolf van der Krogt een beeld geschetst van de manier waarop onze voorouders in de regio's Delfland en Rijnland zich kleedden.

  Lees verder
pagina 4 van 11

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws
mei 2018, jaargang 26, nummer 1

Erf Goed Nieuws mei 2018

Erf Goed Nieuws mei 2018

Lees verder Alle publicaties