Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Erf Goed Nieuws

Een paar maal per jaar brengt Vereniging Erfgoed Leidschendam haar periodiek uit: 'Erf Goed Nieuws'. Daarin staan reportages, reconstructies en verhalen over de geschiedenis, erfgoederen en cultuur historie van Leidschendam. Als u lid wordt van de vereniging krijgt u deze periodiek thuis gestuurd.

Publicaties Pagina 4

 • Uitgave: januari 2007

  Trekweg langs de Vliet had heel wat voeten in de aarde

  Trekweg langs de Vliet

  Over een onbelemmerde scheepvaart op de Vliet is ten minste anderhalve eeuw geruzied. Vooral de `Leidschen dam' was een struikelpunt. Pas in 1636 mocht met de aanleg van een `trekweg' worden begonnen.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2006

  Een huwelijk te Veur in 1778

  Een huwelijk te Veur

  In het Leidschendam van eind 18-de eeuw was de heer Jan Anthony Prijn geen onbekende. Hij speelde onder meer een belangrijke rol (eerst als lid, later als voorzitter) in het 'Comit├ę Revolutionnair', dat zich begin 1795 tot de bevolking van de toenmalige gemeenten Veur en Stompwijk richtte met de mededeling dat het de oude regering naar huis had gestuurd.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2005

  Ol kniedi-juns welkum

  Ol kniedi-juns welkum

  De eerste dagen van de oorlog kan ik me nog goed herinneren. In mei 1940 was ik 7 jaar. Het was voor mij een feestelijk geluid als je vanuit Stompwijk Duitse soldaten hoorde aankomen. Wat konden ze zingen en wat was dat stevig, het gestamp van die laarzen.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2005

  Een brug met knoppen is toch anders

  Een brug met knoppen

  In het sluiswachtershuis in het centrum van Leidschendam zal de komende jaren een en ander veranderen. De Provincie Zuid-Holland wil de bediening van sluizen en bruggen over de Vliet `elektrisch maken'. Wat doen de mannen van de sluis zoal de hele dag?

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2004

  Het drama in de Duivelshoek

  Drama in de Duivelshoek

  In 1945 werden ruim 150 Leidschendammers geïnterneerd omdat ze lid waren geweest van de NSB of de Landwacht of daarvan werden verdacht. Binnen het jaar liet men 45 personen weer gaan; de overigen kregen korte of langere vrijheidsstraffen. Ook de Leidschendammer Ben Hinkenkemper werd opgepakt. Ten onrechte, bleek later.

  Lees verder
 • Uitgave: januari 2004

  De schuitenjagers moeten terug naar de sluis

  De schuitenjagers

  De Leidschendamse projectontwikkelaar Igo van Bohemen wil bij de sluis in Leidschendam een manshoge beeldengroep laten verrijzen ter nagedachtenis van de schuitenjagers, in zijn ogen de stichters van Leidschendam. Maar hoe zit dat dan met de opwinders, de sjouwers, de sluiswachters en de tolgaanders? Wie komt de eer toe het karakter van Leidschendam te hebben bepaald?

  Lees verder
pagina 4 van 12

Laatste publicatie

Erfgoed Nieuws december 2019
december 2019, jaargang 27, nummer 2

Erf Goed Nieuws december 2019

Erf Goed Nieuws december 2019

Lees verder Alle publicaties