Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Erf Goed Nieuws

Een paar maal per jaar brengt Vereniging Erfgoed Leidschendam haar periodiek uit: 'Erf Goed Nieuws'. Daarin staan reportages, reconstructies en verhalen over de geschiedenis, erfgoederen en cultuur historie van Leidschendam. Als u lid wordt van de vereniging krijgt u deze periodiek thuis gestuurd.

Publicaties Pagina 5

 • Uitgave: Januari 2003

  Kezen, kezen en nog eens kezen

  Kezen

  Veur en Stompwijk, tegenwoordig Leidschendam geheten, waren van oudsher agrarische plaatsen. Het leven draaide er vooral om de land- en tuinbouw. Wat Veur betreft is daarvan na de jaren zestig van de afgelopen eeuw vrijwel niets overgebleven.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Koe Pietje is niet koe Bertha

  Gewapend’ met unster (weegschaaltje met haak), scheplepel en een flesje controleerde Piet Bonder (63) jarenlang de koeien op de kwaliteit van hun melk en op ziektes, onder meer in de regio Stompwijk. Van vele duizenden koeien maakte hij een soort paspoort.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Zindelijke, heldere, frisse boerinnetjes

  Boerinnetjes

  Aan de hand van voorwerpen, vergeelde foto's en 'verhalen' heeft Erfgoed-adviseur Rolf van der Krogt een beeld geschetst van de manier waarop onze voorouders in de regio's Delfland en Rijnland zich kleedden.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Wat hèb je aan die ouwe spullen!

  Voor het Leidschendamse erfgoed wordt 2003 een historisch jaar. De afgelopen maanden is het wonderwel gelukt een droom te verwezenlijken die lange tijd in het hart van veel erfgoed-liefhebbers werd gekoesterd: de oprichting van een museum voor en over Leidschendam.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Boerenwijsheden en -gewoonten in Delf- en Rijnland

  Boerenwijsheden

  Tijdens onderzoek naar oude boerderijen in het voormalige Veur, Stompwijk, Voorburg en omstreken stuitten we op uitdrukkingen, gezegdes en gewoonten die in het boerenleven van vroeger dagelijks werden gebruikt. Wie ze op een rijtje zet, krijgt een redelijk beeld van wat zich rondom een boerenbedrijf zoal afspeelde.

  Lees verder
 • Uitgave: Januari 2003

  Zwaar van heupen, gezond van boezem

  Zwaar van heupen

  Als een der eersten beschreef de arts, onderzoeker, tekenaar, schrijver, dichter en politiek activist Johannes Le Francq van Berkhey (1729-1812) zo'n 200 jaar geleden o.m. het dagelijks leven in de regio rond 'Den Leijdse Dam'.

  Lees verder
pagina 5 van 12

Laatste publicatie

Erfgoed Nieuws december 2019
december 2019, jaargang 27, nummer 2

Erf Goed Nieuws december 2019

Erf Goed Nieuws december 2019

Lees verder Alle publicaties