Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

3 april 2015

Diana is weer thuis in Leidschendam

Diana is weer thuis in Leidschendam

Met een ferme ruk aan een koord werd afgelopen woensdag het beeld van Diana onthuld in de ontvangsthal van het voormalig Dr. Neherlaboratorium in Leidschendam. Het beeld hoort bij het Dr. Neherlaboratorium en is na het uitverhuizen van KPN in 2004 uiteindelijk bij TNO in Delft terechtgekomen. Door de inspanning van huidige bewoners van het Neherpark, Ton Koster en Joost van der Mark, is het beeld weer teruggekomen in de hal waar het destijds voor gemaakt werd. Joost van der Mark: “Diana is weer thuis in Leidschendam”.

Onthulling

De onthulling werd gedaan door Bert Zuiderwijk, een van de oud KPN werknemers en tevens ooit bewoner van de portierswoningvan het Dr. Neherlaboratorium. Joost van der Mark, oud bestuurslid van Vereniging Erfgoed Leidschendam en ook bewoner op het Neherpark leidde de ceremonie in en dankte de betrokkenen bij de ‘terughaal operatie’. Maarten van Dijk van projectontwikkelaar Sequoia stond even stil bij de ontwikkeling van het Neherpark vanaf het moment dat de eerste plannen voor de herbestemming van het gebouw op tafel kwamen. Voorzitter Hans Grootenhuis van Vereniging Erfgoed Leidschendam sprak het publiek toe met een klein exposé over de succesvolle lobby in de jaren 2002-2004 om het Neherlab van de sloophamer te redden. Oud-wethouder Marcel Houtzager stond nog even stil bij het belang van het dergelijk cultureel erfgoed in onze gemeente.

diana1.jpg

 Bert Zuiderwijk en Joost van der Mark naast Diana

Rijksmonument

Het voormalig Dr. Neherlaboratorium herbergt een belangrijke geschiedenis van Leidschendam. De markante toren is voor veel Leidschendammers een vertrouwd herkenningspunt. Het gebouw is ook verbonden met de geschiedenis van Vereniging Erfgoed Leidschendam. Door met veel energie het belang van gebouw onder de aandacht te brengen bij verschillende overheden is het van de sloophamer gered en werd dit cultureel erfgoed behouden in onze gemeente. Dat dit geen overbodige actie is geweest getuige het feit dat in 2009 het gebouw is opgenomen op de lijst Rijksmonumenten.

neherlab-uit-de-lucht-1964.jpg

 Dr. Neherlab uit de lucht 1964

Open dag

Het Neherpark is inmiddels een aantrekkelijke woonomgeving geworden waarbij comfortabel wonen wordt gecombineerd met diverse voorzieningen voor senioren zoals zwemmen, fitness en aanvullende zorgvoorzieningen. Op 18 april aanstaande houdt het Neherpark Open Dag. U bent van harte welkom vanaf 10:30.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties