Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

8 oktober 2018

Geslaagde fietstocht over ridders, jonkvrouwen en kastelen

Geslaagde fietstocht over ridders, jonkvrouwen en kastelen

Er bestaan veel romantische verhalen over de riddertijd. Maar hoe was dat in het echt en wat speelde zich af in die tijd in Leidschendam-Voorburg. Veel mensen denken dat er hier geen kastelen stonden maar dat klopt niet. Vele mensen ontdekte dit door mee te fietsen met Erfgoed Leidschendam onder leiding van Toine van Wieringen afgelopen zondag 7 oktober 2018. 

Waarom stonden hier kastelen, door wie werden ze bewoond en hoe zagen ze eruit?

Kastelen spreken tot de verbeelding en roepen romantische beelden op van ridders en jonkvrouwen. Door minstrelen bezongen en omkleed met hoogdravende idealen. In werkelijkheid waren rozengeur en maneschijn ver te zoeken. Kastelen waren in de eerste plaats onderdeel van de machtsbasis van het feodale riddersysteem. Ze waren de hoekstenen van het strategisch militaire netwerk van de graven van Holland. Maar niet zelden moest de graaf ze zelf belegeren als er een machtsstrijd losbarstte over de opvolging waarin regelmatig opportunistisch van partij werd gewisseld. En huwelijken draaiden niet om liefde maar om het vergroten van de macht van de eigen familie door allianties te smeden met andere families. Misschien was er door deze harde werkelijkheid des te meer behoefte aan een romantisch beeld vanuit diepere menselijke gevoelens. En er zijn zeldzame gevallen bekend waar ondanks alles toch liefde of ten minste genegenheid opbloeide.

De kastelen in onze omgeving speelden hun rol in dit systeem en kenden bloei maar ook verwoesting door oorlogsgeweld. Met de fiets werden de sporen verkend die ze nalieten en werd duidelijk dat ze op uitgekiende plaatsen lagen. Daarbij werd kennis gemaakt met hun bewoners zoals Arent IV van Duvenvoorde, een van de moordenaars van Ada van Poelgeest, die plaats vond tegen de achtergrond van de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Een terugblik van een van de deelnemers:

"Prachtig weer, hoge opkomst (ruim 35), veel niet leden, na een boeiend intro bij het Raadhuis vertrokken we in een lange optocht, we bezochten de plek van de Hofstede op de hoek van de Veurse laan en de Dr. Beguinlaan, bijzondere bewoners met een opmerkelijke geschiedenis, daarna naar De Loo op de hoek van de Monseigneur van Steelaan en de Reuvenslaan waar je fantasie aan de slag moet omdat daar niets meer te vinden is van de oorspronkelijke versterkte hofstede van leenmannen van de graven van Holland die later uitgroeit tot een lusthof met exotische dierentuin in bezit van Stadhouders Willem IV en V, na een (traditionele) traktatie van koffie/thee en cake uit de fietstassen van Toine en nog meer verhalen in park ‘t Loo gingen we naar de laatste locatie het ooit indrukwekkende huis De Werve ook nu nog compleet met slotgracht. Na lof en dank aan het adres van Toine vervolgde ieder de mooie zondag waar de verhalen van vroeger zo tastbaar dichtbij kwamen".

start-bij-raadhuis-7-okt-2018.jpg

bij-hofstede-de-loo-7-oktober-2018.jpg

bij-huis-de-werve-7-okt-2018.jpg


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties