Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

10 juli 2011

Hendrik Brouwer Schut overleden

Hendrik Brouwer Schut overleden

Met het overlijden van Hendrik Brouwer Schut is een groot vriend van het Leidschendamse erfgoed heengegaan. Dat hij maar 58 jaar werd maakt dit keiharde feit des te pijnlijker.

Hoeveel moois had Hendrik op erfgoedgebied nog kunnen doen als hij daarvoor de tijd had gekregen. Het is hem en ons niet vergund dat mee te maken. Op 2 juli verloor hij ook de laatste slag in de strijd tegen zijn ziekte.

Zijn laatste wapenfeit was het boek 'De Wind in de zeilen - De bewogen geschiedenis van houtzaagmolen De Salamander', dat hij enkele jaren geleden samen met Leo van Ewijk schreef. Een fraaie afronding van een indrukwekkende reeks publicaties over Leidschendams erfgoed, waarmee hij pakweg 35 jaar geleden een begin maakte. Hendrik had een groot aandeel in het naslagwerk 'Over, door en om de Leytsche Dam, geschiedenis van een gouden gemeente', dat in 1988 verscheen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de toenmalige gemeente Leidschendam. Andere hoogtepunten waren 'Veur, een dynamische woon- en werkplek' (1990), 'Leidschendam, een veranderd dorpsgezicht' (1997) en 'Van landelijk Stompwijk, Veur en Wilsveen naar een verstedelijkt Leidschendam 1940-1980' (2003). Hij schreef ook voor het door onze vereniging uitgegeven Erf Goed Nieuws.

Hendrik was voor velen die zich in onze gemeente bezighielden met het erfgoed een vraagbaak. Wie iets wilde weten over een erfgoedonderwerp, hoe specialistisch ook, Hendrik wist meestal het antwoord. Zijn enorme kennis van de lokale geschiedenis leidde onvermijdelijk tot het lidmaatschap van het bestuur van het Voorburgse Museum Swaensteijn, later van het bestuur van het Stadsmuseum.

De naam 'Hendrik Brouwer Schut' zal tot in lengte van jaren verbonden blijven aan het erfgoed van Leidschendam. Gezeten op zijn wolk zal hij onze omgang daarmee ongetwijfeld in de gaten blijven houden.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties