Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

3 mei 2023

Lezing en tentoonstelling WOII Dorpskerk

Lezing en tentoonstelling WOII Dorpskerk

Tijdens de avond stonden unieke verhalen, foto- en filmbeelden uit de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Zo’n 80 mensen bezochten de bijeenkomst in de Dorpskerk.

Machleen Batelaan vertelde over haar ouders die in de oorlog de Joodse familie Pachrach in hun huis aan de huidige Nieuwstraat Leidschendam opvingen. Ondanks de persoonlijke risico’s voor zichzelf en hun kinderen zagen haar ouders het als hun plicht om hulpbehoevenden op te vangen. De familie Pachrach is door de opvang in Leidschendam aan deportatie ontsnapt. De dag na aankomst in Leidschendam werd een inval gedaan in hun vorige onderduikadres.

Moeder Batelaan hield in de oorlog een dagboek bij. Dit ligt inmiddels bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De familie Pachrach is na de oorlog in Leidschendam blijven wonen en bleef goed bevriend met de familie Batelaan.

Meindert Marijs vertelde over de gevolgen van het bombardement op Bezuidenhout voor Voorburg en Leidschendam. Op 3 maart 1945 bombardeerden 56 Engelse vliegtuigen Bezuidenhout. Het bombardement was een vergissing. De Engelsen wilden V2-lanceerplatforms uitschakelen maar raakten de woonwijk.

Bij het bombardement zijn minimaal 550 mensen om het leven gekomen. Bezuidenhout was op dat moment overbevolkt door de opvang van dakloze Rotterdammers na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 en door de opvang van Scheveningers, die uit hun huis waren gezet voor de aanleg van de Atlantikwall. Zo’n 15.000 mensen raakten dakloos. Zij trokken in grote getalen naar Voorburg en Leidschendam. Daar werden de vluchtelingen zo goed mogelijk opgevangen. De Hongerwinter was nog niet voorbij.

Meindert liet opnamen zien die van oorsprong Duitse cineast Rudi Hornecker vanuit Voorburg maakte van de gevolgen van het bombardement en van de vluchtelingenstroom. Hornecker maakte ook een film over de hongerwinter. Ook die film, met zeer schrijnende beelden van onder andere de Parkweg, was te zien. Na de ontberingen volgde in mei 1945 de bevrijding, ook dat leverde mooie beelden op.

(foto's van Jaap Hoogendam)


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties