Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

3 juni 2018

Lezing Machleen Batelaan: Verborgen Dagboek 1941-1945 op 12 juni

Lezing Machleen Batelaan: Verborgen Dagboek 1941-1945 op 12 juni

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van Vereniging Erfgoed Leidschendam op 12 juni aanstaande, zal Machleen Batelaan een lezing verzorgen. Zij vertelt over het dagboek van haar moeder Rie Batelaan. In 2002 begon Machleen met het uittypen van het dagboek dat in 1986 in een doos op zolder werd gevonden. In het dagboek doet Rie Batelaan verslag van het dagelijks leven in de oorlogsjaren. Zij vormt het middelpunt van een druk huishouden van zowel haar eigen gezin als een groot aantal onderduikers. Haar man is Henk Batelaan, directeur van het gemeentelijk Lichtbedrijf. In het woonhuis bij de fabriek aan de Stompwijkse Achterweg zullen uiteindelijk 7 ondergedoken volwassenen en 9 kinderen samen de bevrijding meemaken.

Naast het verhaal over het dagboek en de niet in het dagboek vermelde anekdotes zal ook verteld worden over het dagelijks leven en de uitdagingen die de oorlogsjaren met zich meebracht voor zowel het gezin als de onderduikers.

De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Binnenhof van de Dorpskerk (de Peperbus), ingang aan de Damhoudersstraat 2a in Leidschendam. De lezing start om 20.30. Niet-leden van de vereniging zijn ook van harte uitgenodigd, deze worden verzocht zich aan te melden via info@erfgoedleidschendam.nl.

lf-1950-7-idnr-828-nl.jpg

 Het woonhuis van de familie Batelaan met de gasfabriek aan de Stompwijkse Achterweg in 1950. (Foto: gemeentearchief Leidschendam-Voorburg)

 


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties