Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

26 september 2015

Pop-up tentoonstelling Tweede Wereld oorlog officieel geopend

Pop-up tentoonstelling Tweede Wereld oorlog officieel geopend

Zaterdag 26 september 2015 opende wethouder Frank Rozenberg en Vereniging Erfgoed Leidschendam voorzitter Hans Grootenhuis de pop-up tentoonstelling in winkelcentrum Leidsenhage. In een leeg winkelpand aan de Weigelia maakte Vereniging Erfgoed Leidschendam ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding dit jaar, een speciale tentoonstelling over Leidschendam en de Tweede Oorlog.

Wethouder Rozenberg: "Het is goed om onze geschiedenis op deze wijze te laten zien. Helemaal de ontberingen en treurige gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Wij hopen dat veel mensen kennis nemen van de tentoonstelling om de verhalen blijvend te laten leven.”

Leidschendamse geschiedenis

Voor Vereniging Erfgoed Leidschendam was de tentoonstelling een logische activiteit. De vereniging houdt zich bezig met het levend houden van de geschiedenis van Leidschendam. "Dat doen we door de verhalen op te tekenen en uit te geven in ons periodiek Erf Goed Nieuws voor onze leden. Maar ook door initiatieven als deze. Zo vertellen we de Leidschendamse geschiedenis aan bewoners en bezoekers."

Tweede Wereldoorlog en Leidschendam

In de tentoonstelling zijn diverse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht. Over de joodse familie Pagarch die bij de familie Batelaan zat ondergedoken, over het neerstorten van een geallieerd vliegtuig en het 'verbergen' van de betrokken piloten voor de Duitsers. Maar ook de voedseldistributie, de NSB burgemeester Simonis en natuurlijk over de bevrijding en de "Banningdag", de dag na de oorlog waarop gevierd werd dat de geliefde burgemeester Banning terugkeerde.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien in de etalage van de oude Sola-winkel aan de Weigelia. De winkel staat leeg in afwachting van de verbouwing van Leidsenhage. Zolang de werkzaamheden aan Leidsenhage dat mogelijk maken, blijft de tentoonstelling daar te zien. De verwachting is dat dit minimaal tot voorjaar 2016 is. Daarna zal de tentoonstelling een andere plek krijgen in Leidschendam.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties