Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

17 april 2016

Succesvolle erfgoeddag

Succesvolle erfgoeddag

De eerste erfgoed dag in Leidschendam-Voorburg was een succes. Alle historische verenigingen van Leidschendam-Voorburg organiseerden activiteiten. Van wandelingen tot openstellingen, van onthullingen tot vaartochten. Erfgoed Leidschendam organiseerde onder andere een historische wandeling onder leiding van Idsard Bosman.

Historische wandeling Erfgoed Leidschendam

Tijdens de wandeling leidde Idsard Bosman de aanwezigen door de geschiedenis van Leidschendam. Aan de hand van oude foto's, anekdotes, bouwtekeningen en verhalen kreeg iedere baksteen in het centrum van Leidschendam een mooie historische lading. Van de bebouwing in de 17e eeuw tot de vele winkels en neringen die in de loop van de jaren in en rond het oude centrum van Leidschendam zijn geweest. Deelnemers aan de wandeling, veelal zelf geboren en getogen in Leidschendam, vulde Idsard grif aan met persoonlijke ervaringen. Opgroeien in Leidschendam met twee kerken, twee scholen en de Vliet. Zowel in de Damlaan als in de Venestraat stond Idsard stil bij de historie van deze wegen zelf. Op de oudste kaarten van Veur en Stomwijk staan de straten al getekend. Hoe indrukwekkend is de wetenschap dat eeuwen en eeuwen aan mensen daar gelopen en geleefd hebben. Soms in erbarmelijke omstandigheden, soms statig en overdadig. Deze plekken in onze stad herbergen het hart van Leidschendam: haar eigen geschiedenis. De wandeling van Idsard is in een boekje vervat en is te krijgen bij de VVV in Museum Swaensteijn in de Herenstraat in Voorburg en bij de Oude Melkhandel aan de sluis in Leidschendam.

Fototentoonstelling Leidschendam in de Tweede Wereldoorlog

Vorig jaar stelde Vereniging Erfgoed Leidschendam een fototentoonstelling samen over Leidschendam in de Tweede Wereldoorlog. Deze tentoonstelling is speciaal voor de gelegenheid van de erfgoed dag uitgestald in een lege winkel aan het Damplein in Leidschendam. Ook Leidschendam heeft een eigen oorlogsgeschiedenis. Door de versgewassen etalageruiten zijn de foto's met bijbehorende verhalen te zien. Over de bezetting, de onderduikers, de jodenvervolging, het verzet en de bevrijding.

johan-en-jan-nanninga-kwlaan-28-wo-ii-tiff.jpg 

Johan en Jan Nanninga (Koningin Wilhelminalaan 28) in hun schuilplaats tijdens de oorlog.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties