Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Monumentenborden

Erfgoed plaatst borden op monumentale panden

Erfgoed plaatst borden op monumentale panden

De Vereniging Erfgoed Leidschendam heeft een gift gekregen om een aantal bijzondere gebouwen en woonhuizen in Leidschendam te voorzien van een monumentenbord met informatie over de geschiedenis van dat pand.

Ondertussen hangen er op negen panden nu borden.

 • De N.H. kerk (Peperbus) aan de Delftsekade
 • Het pand De Zwaan aan de Delftsekade 14-16
 • Het Kaaspakhuis aan de Delftsekade 31
 • Het pand van Van Leeuwenaan de Sluiskant 22 (voormalige melkhandel)
 • De H. Petrus en Paulus kerk aan de Sluiskant 28-29
 • De Spoorweghuizen in de Zijdestraat (bord op nummer 5)
 • De Boerderij Westbosch aan de Koningin Julianaweg 116
 • Het pand Huize Buitenlust aan de Koningin Julianaweg 23 (geplaatst in de tuin van Huize Rehoboth)
 • Theater Camuz, Damlaan 44

Op het verlanglijstje staan verder borden op de volgende panden:

 • Het woon-winkelpand van Zwennes, Sluiskant 21
 • Herberg De Stad Amsterdam, Sluisplein 1

U kunt een wandeling maken langs de verschillende informatieborden:

Start wandeling bij de Petrus en Pauluskerk, Sluiskant 28, centrum Leidschendam. 1. Petrus en Pauluskerk, Sluiskant 28. Vanaf de kerk wandelt u richting de sluisjes.
2. U komt langs het Melkpand van Van Leeuwen (Sluiskant 22). U ziet ook het pand van Zwennes (nr. 21) waarvan alleen de prachtige gevel nog overeind staat, maar als dit pand eenmaal in volle glorie is hersteld, zal het ook een informatiebord krijgen. U steekt bij de sluis en de eerste brug het water over en gaat meteen over de sluis rechtsaf, het Sluisplein richting de Delftsekade op.
3. Aan de Delftsekade bij het kruispunt en de tweede brug ziet u achtereenvolgens de NH Kerk (op nr. 7),
4. het pand De Zwaan (op nr. 15) en
5. het Kaaspakhuis (op nr. 31). Vanaf het Kaaspakhuis loopt u dezelfde weg terug, steekt het water weer over en loopt via het smalle steegje genaamd Kerkstraat, richting Damlaan.
6. Op de Damlaan komt u langs theater Camuz (nr. 44), de voormalige Gereformeerde kerk. U loopt door tot de kruising met de Oude Trambaan en slaat linksaf.
7.Daar ziet u meteen aan uw linkerhand de Spoorweghuizen (informatiebord op Zijdestraat nummer 5), te herkennen aan het tegeltableau in de gevel.
8. U loopt terug over de Oude Trambaan en neemt de eerste straat links en vervolgens de eerste straat rechts. U bent nu op de Koningin Julianaweg. Aan uw linkerhand ziet u op nummer 25 Villa Buitenlust. Het informatiebord dat bij de villa hoort, staat in de tuin van het huis ertegenover: Koningin Julianaweg 62.
9. Tot slot vindt u op Koningin Julianaweg 116 de 16de-eeuwse boerderij Westbosch. U kunt vanaf Westbosch teruglopen naar het beginpunt via het paadje dat vanaf de Koningin Julianaweg linksaf gaat (ter hoogte van de Raadhuislaan). U steekt de Oude Trambaan over, gaat schuin naar rechts de parkeerplaats over en loopt dan via de Schoorlaan naar de Vliet. U loopt rechtsaf langs de Vliet om zo weer bij de Petrus en Pauluskerk uit te komen en pakt onderweg nog even de houtzaagmolen De Salamander mee.

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws mei 2021
mei 2021, jaargang 29, nummer 1

Erf Goed Nieuws mei 2021

Erf Goed Nieuws mei 2021

Lees verder Alle publicaties