Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Fietsen & Wandelen

Fietstocht over Moord en Doodslag

Fietstocht over Moord en Doodslag

Vaak wordt geroepen dat het tegenwoordig steeds onveiliger wordt. Maar de werkelijkheid van vroeger was vaak heel wat ruwer dan we nu gewend zijn. Ook in onze eigen gemeente. De bewijzen vind je in oude rechtbankarchieven en zelfs bij opgravingen. Op 17 juni kunt u het zelf ontdekken tijdens de jaarlijkse fietstocht van Vereniging Erfgoed Leidschendam. Deze leidt langs authentieke ‘moord en doodslag’ locaties, om zelf te ervaren dat we blij mogen zijn met de huidige rust en kalmte. Toine van Wieringen is uw gids tijdens deze fietstocht.

Eerst bekende moord in onze gemeente in de Romeinse stad Forum Hadriani?

Geweld is van alle tijden, ook in onze gemeente. Al 5000 jaar wonen hier mensen en zij waren net zo menselijk als wij. Uit de oudste tijden weten we geen details maar er is een bijna 2000 jaar oud skelet van een jonge vrouw opgegraven op een verdachte plek in de Romeinse stad Forum Hadriani. Of dit moord was zullen we nooit met zekerheid kunnen zeggen, maar het zou kunnen.

Vanaf de middeleeuwen zijn er meer details bekend. Zo rijden we in Voorburg langs de woonplaats van een ridder die betrokken was bij de moord op Graaf Floris V. En tijdens de 80 jarige oorlog waren er roerige tijden met rondtrekkende krijgsbendes. De gewone man uit die tijd had hier maar weinig verweer tegen en blijft heel lang een anoniem slachtoffer. Pas de laatste 400 jaar komt er eerlijker rechtspraak en vinden we in de archieven meer details. Kwam er dan veel moord en doodslag voor de rechter in onze gemeente? Nee, zoals we tijdens de fietstocht zullen ervaren, vielen bij het geweld meestal geen dodelijke slachtoffers. Als het al een leven kostte ging het om de dader als deze de doodstraf kreeg. De plek waar het schavot werd gebouwd zullen we bezoeken. Maar gelukkig kwam dit zelden voor. Verder passeren we de moderne tijd met in het onderzoek naar de dader alle moderne opsporingsmethodes. Zoals bij de geruchtmakende roofmoord op de Stompwijkse veehandelaar van der Horst in 1939.

fietstocht2012b.jpg

Starttijd en afstand

Er zal ongeveer 15 kilometer worden afgelegd in ca. 3 uur. Onderweg is er een korte pauze met koffie, thee of fris (voor leden van de vereniging gratis; voor niet-leden een kleine bijdrage van € 2,-). Datum zondag 17 juni. Verzamelen om 11.00 uur voor het raadhuis van Leidschendam aan Koningin Wilhelminalaan. Vertrek 11.15 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties