Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Monumentenborden

Kantonnierswoning krijgt speciaal informatiebord

Kantonnierswoning krijgt speciaal informatiebord

Gedeputeerde Lenie Dwarshuis van de Provincie Zuid-Holland heeft, in aanwezigheid van wethouder Heleen Mijdam van Leidschendam-Voorburg, een speciaal informatiebord onthuld op de oude Kantonnierswoning aan de Leidsekade 25 in Leidschendam.

Het bord geeft informatie over de geschiedenis van deze bijzondere oud-dienstwoning van Provinciale Waterstaat. Dit twaalfde informatiebord van Vereniging Erfgoed Leidschendam brengt de historische waarde van het pand bij een breder publiek onder de aandacht. “Het is belangrijk dat we de historische erfgoederen die we hebben, ook echt koesteren in onze provincie.”, aldus Gedeputeerde Dwarshuis.

Kantonnierswoning

kantonnierswoning-leidsekade-25.jpg

De woning aan de Leidsekade werd in 1907 gebouwd door Provinciale Waterstaat voor een hoofdkantonnier van het Rijn-Schiekanaal. Een kantonnier is een medewerker die in zijn kanton de (water-)wegen en oevers onderhoudt. Het pand verkeert in goede en originele staat. De romantische chaletstijl met neorenaissance invloeden is goed in tact gebleven. Lang is men in de veronderstelling geweest dat de architect J. van der Vegt was, echter hij bleek de ingenieur van Provinciale Waterstaat die de bouwvergunning-aanvraag ondertekende. Door het bombardement van het Bezuidenhout in Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, is het archief van Provinciale Waterstaat Zuid-Holland verloren gegaan. De echte architect van het huis kon dan ook pas na intensief speurwerk achterhaald worden aan de hand van eenzelfde dienstwoning in Delft. De echte architect van de kantonnierswoning in Leidschendam is de heer H. de Mol van Otterloo, die ook het sluizencomplex uit 1887 ontwierp.

Informatiebordenproject

Uit een gift van notaris Muller en Hoevenaars financiert Vereniging Erfgoed Leidschendam het vervaardigen van speciale informatieborden op markante en monumentale panden in de gemeente Leidschendam. Dit project is geboren uit de behoefte om het schaarse (cultureel) erfgoed in de gemeente te koesteren en in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen.

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties