Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Speciale aandacht

Monumentale villa Buitenlust gered!

Monumentale villa Buitenlust gered!

Het bestuur van Vereniging Erfgoed Leidschendam is blij verrast met het bericht dat Villa Buitenlust gespaard blijft. Burgemeester en Wethouders van Leidschendam-Voorburg hebben unaniem besloten de centrale huisvesting van de gemeenteambtenaren te realiseren aan de Koningin Wilhelminalaan in Leidschendam. Onderdeel van het voorstel van B&W aan de gemeenteraad, die het plan nog moeten goedkeuren, is het behoud van Villa Buitenlust. Deze monumentale villa aan de Koningin Julianaweg is al jaren onderwerp van discussie in de gemeente. Op dit moment is de villa bij de gemeente in gebruik als kantoorruimte. In eerdere plannen zou de villa gesloopt worden om ruimte te maken voor een nieuw gemeentehuis. Deze sloop gaat nu gelukkig niet door.

Villa Buitenlust

De villa is gebouwd in 1900 en kent een kleurrijke geschiedenis die nauw is verbonden met de gemeente Veur en latere gemeente Leidschendam-Voorburg. Architect J.C. Meijer bouwde meer monumentale villa’s, waarvan er enkele ook Rijksmonument zijn. Het pand is een voorbeeld van de overgangsarchitectuur met elementen van chaletstijl en neorenaissance. In de loop van de jaren is door het gebruik als kantoorlocatie het monumentale karakter van het pand op de proef gesteld. Een luchtbrug werd er aangebouwd, de markante en typerende serres werden gesloopt en ook het originele interieur heeft het moeten ontgelden.

Gemeentelijk monument

Nu de Villa behouden blijft, roepen wij de gemeente Leidschendam-Voorburg op om de Villa zo snel mogelijk op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Hopelijk wordt er een bestemming voor gevonden die het mogelijk maakt de villa in oude luister te herstellen. Vereniging Erfgoed Leidschendam maakte al eerder voor het pand een informatiebord dat nu aan de overzijde van de Koningin Julianaweg staat. Op dit bord wordt de bijzondere geschiedenis van het pand belicht. Met veel genoegen hopen wij dit bord binnenkort op de villa zelf te monteren.

buitenlust1909.jpg

Villa Buitenlust in 1909

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties