Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Engelandvaart

Nathalie van Dam wint Engelandvaart prijsvraag

Nathalie van Dam wint Engelandvaart prijsvraag

De Voorschotense Nathalie van Dam (16) ontving zondag 29 januari jl. twee kaartjes voor de musical Soldaat van Oranje. De kaartjes vormden de prijs van de prijsvraag over de Engelandvaart die Vereniging Erfgoed Leidschendam organiseerde tijdens de Vlietdagen 2011. In de stand van Erfgoed Leidschendam kregen bezoekers een vragenlijst over de Engelandvaart en de rol van Leidschendam daarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een van de bekendste Engelandvaart verhalen is die van Erik Hazelhoff Roelfzema alias de Soldaat van Oranje. Van zijn avontuur werd eerder een film gemaakt en het vormt de basis voor de spectaculaire musical ‘Soldaat van Oranje’. Minder bekend zijn de verhalen van vele andere Engelandvaarders, waarvan ook een aantal de oversteek maakten met een bootje dat voor de gelegenheid op de Leidschendamse Van Ravesteijnwerf geprepareerd werden door de gebroeders Meijer. Een model van zo’n Engelandvaart boot is te zien in het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg aan de Herenstraat in Voorburg.

Nathalie had slechts vier fout bij het beantwoorden van de vragen die varieerden van het aantal geslaagde oversteken tot de huidige beschermheer van het Genootschap Engelandvaarders. Zij ontving de prijs uit handen van Hans Grootenhuis, voorzitter van de Vereniging Erfgoed Leidschendam. Deze vereniging maakt die zich hard voor het behoud en het koesteren van (cultureel) historisch erfgoed in Leidschendam. Erfgoed Leidschendam wil de geschiedenis van de Engelandvaart een vaste plek geven in Leidschendam.

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties