Vereniging Erfgoed Leidschendam

Postbus 3027
2260 DA  Leidschendam
info@erfgoedleidschendam.nl

Monumentenborden

Onthulling informatiebord ‘Het pand van Zwennes’

Onthulling informatiebord ‘Het pand van Zwennes’

Leidschendam, 29 maart 2014

Met een beknopte maar verhelderende geschiedenisles onthulde Gerry Zwennes het informatiebord van Erfgoed Leidschendam op haar ouderlijk huis aan de Sluiskant op zaterdag 29 maart. Haar overgrootvader kocht kort voor de eeuwwisseling het pand waar destijds bakker Van Melzen gevestigd was. Deze bakkerij was er in gekomen in 1812, voor die tijd werd het pand gebruikt voor Herberg De Vier Heemskinderen. Pas in 1906 kreeg haar overgrootvader de vergunning voor het bouwen van een winkelhuis met bovenwoning. “Uiteindelijk niet helemaal de Jugendstilgevel die hij in gedachten had", aldus Gerry Zwennes. “Hij zette een bord op de gevel: “De Goedkoope Bazar” want bazars waren destijds modern in grote wereldsteden als New York. Er was van alles te koop.”

Grote belangstelling

De onthulling trok veel belangstellenden aan de zonnige Sluiskant. De gelegenheid werd dan ook benut om naast de uitgebreide toelichting van Gerry Zwennes met elkaar van gedachten te wisselen en herinneringen op te halen. Er was een kleine tafel ingericht met daarop historische documenten en oude foto’s van het pand.

Korte geschiedenisles van Gerry Zwennes

Het pand van Zwennes

Het informatiebord op de gevel van ‘Het pand van Zwennes’ is er een uit een serie informatieborden die Vereniging Erfgoed Leidschendam. Deze worden geplaatst op monumentale gebouwen en objecten die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Leidschendam.

Pand van Zwennes 1924 1925

Vereniging Erfgoed Leidschendam

De Vereniging Erfgoed Leidschendam onderzoekt en beschermt het cultuur-historisch erfgoed van Leidschendam en Stompwijk. De vereniging is gericht op cultuur-historische monumenten, karakteristieke, historische gebouwen, landschappelijke waarden en cultuurgeschiedenis. Erfgoed Leidschendam werd in 1998 opgericht in de toenmalige gemeente Leidschendam.


terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erfgoed Nieuws december 2019
december 2019, jaargang 27, nummer 2

Erf Goed Nieuws december  2019

Erf Goed Nieuws december 2019

Lees verder Alle publicaties