Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Open Monumentendag

Park Rozenrust is Meest Monumentale Groen 2012

Park Rozenrust is Meest Monumentale Groen 2012

In 2012 organiseerde Vereniging Erfgoed Leidschendam een verkiezing van het meest monumentale groen 2012 in Leidschendam. Winnaar werd Park Rozenrust aan de Veursestraatweg. Op woensdag 30 januari onthulde wethouder Heleen Mijdam van de gemeente Leidschendam-Voorburg een speciaal voor dat doel gemaakt bordje met de titel: Meest Monumentale Groen Leidschendam 2012. Wethouder Mijdam: “Onze gemeente koestert haar rijke geschiedenis. Aandacht voor cultuurhistorische monumenten waaronder dit prachtige park hoort daarbij. Monumenten zijn niet alleen van baksteen. Een park als dit heeft een vaste plek in de geschiedenis van Veur en daarmee van onze gemeente. Ik hoop dat meer mensen dit park gaan bezoeken want het is echt een parel.”

Monumentaal groen

Aanleiding voor deze verkiezing was Open Monumentendag 2012 dat als thema had ’Groen van Toen’. Naast stenen monumenten kunnen ook groenplaatsen bijzonder en historisch genoeg zijn om monumentaal genoemd te worden. De competitie kende uiteindelijk elf kandidaten. Variërend van het weitje naast boerderij Westbosch tot het historische polderlandschap rondom de molen driegang in Stompwijk. Het bestuur van Vereniging Erfgoed Leidschendam formuleerde samen met landschapsarchitect Klaas Hilverda vijf beoordelingscriteria waarop beoordeeld werd: Ouderdom, Kwaliteit, Symboolwaarde, Samenhang met andere (historische) objecten en de herkenbaarheid van het object voor iedereen.

Vier finalisten

Gelet op de criteria waren de vier meest kansrijke groene monumenten:

Weilandje van Westbosch

Weilandje naast boerderij Westbosch. Wellicht een van de oudste stukjes groen in de gemeente. Boerderij uit de 17e eeuw, altijd een agrarische functie gehad. Het weilandje werd in de loop van de 20e eeuw gebruikt voor diverse lokale festiviteiten zoals kermissen en jaarmarkten. Belangrijk onderdeel van ontstaansgeschiedenis van Leidschendam, en daarmee historisch gezien interessant.

Park Rozenrust van David Zocher

In 1846 heeft waarschijnlijk de beroemde tuinarchitect Jan David Zocher in opdracht de tuin van de 18e eeuwse Villa Rozenrust aan de Veursestraatweg ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Gaaf in opzet en zeer herkenbaar. Historisch groen in optima forma.

Weidelandschap rond molendriegang Stompwijkseweg

Typerend landschap in Nederland, land van watermanagement door de eeuwen heen. Gevormd door symbiose van agrarische functies met technische ingrepen ten behoeve van bemaling.

Schakenbosch

Volgens enkelen het (enige) overblijfsel van de vele oude bebossing in onze gemeente. De naam Veur en Voor in Voorburg verwijst naar Fore wat woud betekent. Landgoed Schakenbosch was een heerlijkheid, gelegen in het bos. Het is een gebied met een duidelijk eigen sfeer, en onderdeel van een samenhangend landschap met bijhorende gebouwen.

rozenrust.jpg

 Foto: Charles Groeneveld

Winnaar: Park Rozenrust

Dit enigszins verborgen juweeltje aan de Vliet verdient volgens de jury het de titel Meest Monumentale Groen Leidschendam 2012: “De kwaliteit van het 19e eeuwse ontwerp, vermoedelijk van J.D. Zocher, de samenhang met het huis en de Vliet, de redelijke conditie van het gebied, en de historische betekenis als representant van de voor onze gemeente zo belangrijke ontwikkeling van landgoederen en buitenplaatsen langs de Vliet vormen de motivatie voor deze keuze.”, aldus landschapsarchitect Klaas Hilverda. “Hopelijk zal er voor dit gebied voldoende aandacht voor instandhouding en verbetering zijn, zodat ook toekomstige generaties hier van kunnen genieten. Als belangrijkste aandachtspunten gelden daarbij de verjonging van het bomenbestand, het herstel van de relatie met het huis, en wellicht verbetering van de toegangen tot het parkje.”

 Bron: TV Midvliet

Vereniging Erfgoed Leidschendam

Sinds 1998 houdt de Vereniging Erfgoed Leidschendam zich bezig met het onderzoeken, beschermen en onder de aandacht brengen van culturele erfgoederen in de toenmalige gemeenten Leidschendam en Stompwijk. Dit gebeurt door regelmatige publicaties op basis van (archief)onderzoek, door het actief volgen van beleids- en bestemmingsplannen in de omgeving, door contact met alle belanghebbenden en door het in de belangstelling brengen van monumenten en erfgoederen bij een groter publiek.

Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties