Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

Uitgave: Augustus 2015

De toekomst van Leidsenhage

De toekomst van Leidsenhage

Winkelcentra als Leidsenhage moeten regelmatig aangepast worden aan de eisen van de tijd. Consumentenbehoeften veranderen, waardoor winkelgewoonten veranderen en sommige winkels ‘in’ zijn en sommige andere winkels ‘uit’ raken. Dat is sinds 1971 in Leidsenhage niet anders. In 1998 vond de eerste grote aanpassing van het winkelcentrum plaats, waarbij een aantal horecagelegenheden, twee grote supermarkten en een nieuwe winkelstraat, de Liguster, met daarboven een parkeerdek werden toegevoegd. Er kwamen grote winkelketens en warenhuizen waarvoor je dan niet naar de stad hoefde. De regionale functie van Leidsenhage werd door dit bredere aanbod versterkt

Het nieuwe Leidsenhage

Op donderdag 6 maart 2014 ondertekenden de Gemeente Leidschendam- Voorburg, de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren en Unibail-Rodamco het akkoord over de aanpak voor het nieuwe Leidsenhage. Want met name de laatste tien jaar is er veel veranderd in ons winkelgedrag. De opkomst van online winkelen verandert de reden waarvoor wij naar de winkel gaan. De rol van de fysieke winkel is veranderd en richt zich meer op de beleving op de winkelvloer. Daarnaast gaan mensen graag winkelen in hun vrije tijd. De aanwezigheid van terrassen, bioscopen en restaurants maken het winkelen extra aantrekkelijk.

Winkelfenomeen

Ook het winkelaanbod verandert. Waar vroeger de winkelstraten werden gedomineerd door de winkelketens en warenhuizen, zien we nu een toename van merken die hun eigen winkels openen. Dit doen ze om hun eigen merk beter onder de aandacht te brengen en om klanten nog sterker aan zich te binden. Daarbij bieden deze ‘merkwinkels’ meer ruimte om het product te laten beleven en aan te raken. Consumenten kunnen het product ter plekke aanschaffen of op een later moment online bestellen. Het winkelcentrum van de toekomst zal een mix zijn van winkelketens, merkwinkels en lokale winkeliers. In de woorden van initiatiefnemer Unibail-Rodamco zal het nieuwe Leidsenhage “zich ontpoppen als een winkelfenomeen van een nieuwe generatie”.

Planning

Als alles volgens planning verloopt start de bouw na de sloop in de loop van het 3e en 4e kwartaal van 2015. In 2017 moet het klaar zijn en officieel geopend worden.

schermafbeelding-2016-02-23-om-142739.jpg

schermafbeelding-2016-02-23-om-142744.jpg

schermafbeelding-2016-02-23-om-142748.jpg

 Illustraties: artist impressions van Het Nieuwe Leidsenhage


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties