Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

17 januari 2024

Boeiende lezing over Noorthey

Boeiende lezing over Noorthey

Het instituut werd opgericht in 1820 door Peter de Raadt. Hij had een specifieke kijk op educatie en opvoeding. Naast talen, meetkunde, wiskunde, aardrijkskunde was vooral sport en spel heel belangrijk voor de vorming van jonge mannen. Het prestigieuze internaat was verantwoordelijk van de vorming van vooral jongens uit de hogere klassen in de samenleving, waaronder een prins van Oranje-Nassau. Het internaat is er niet meer, maar er is nog altijd een Genootschap Noorthey die zich toelegt op het verstrekken van beursen aan studenten.

De engelse docenten namen in hun tijd de sporten voetbal, lawn tennis en criket mee naar het instituut. Uit de archieven blijkt dat deze sporten alhier als eerste in Nederland bedreven werden. Vele oud leerlingen van het instituut hebben aan de basis gestaan van sportverenigingen in Nederland. Waaronder het Haagse Klein Zwitserland. 

Historicus Sander Wassing verzorgde een boeiende lezing over het instituut, zijn oprichter en de verschillende sportgeschiedenissen, voorzien van mooie woorden en veel mooie plaatjes was het een mooie en geslaagde avond.

presentatie-noorthey-sander-wassing-16-jan-2024-204528-jpeg-pix-4500.jpg

img-5814-1.jpg


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties