Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

23 april 2019

Lezing Rembrandt tijdens ALV

Lezing Rembrandt tijdens ALV

Voor leden is de ontvangst voor de ALV op 21 mei 2019 om 19.00. Om 19.30 uur start de vergadering en na een korte pauze na de vergadering start de lezing om 20.30 uur. De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden.

De vergadering vindt plaats in ontmoetingscentrum De Binnenhof aan de Damhouderslaan in Leidschendam.

Over de lezing: De aardse schatten van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)

Anno 2019 wordt overal stilgestaan bij het 350stesterfjaar van Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Op 4 oktober 1669 stierf de meester na een veelbewogen leven van ruim 63 levensjaren. Zijn talent werd al tijdens zijn jeugd ‘ontdekt’ door de secretaris van de prins van Oranje, Constantijn Huygens (1596-1687). Hij schilderde in opdracht van vorsten en rijke regenten, vergaarde rijkdommen, maar stierf als een arme man die niets naliet dan zijn schildersgereedschap en zijn kleren.

Soms weten we welke technieken hij gebruikte. Bekend is het typische schilderen met de achterkant van zijn kwast. Anderzijds blijft het genie van Rembrandt eeuwen na zijn dood nog altijd een mysterie. In een essay over zijn schildertechnieken wordt geschreven: ‘Een van de meest spectaculaire passages in het schilderij [de Joodse Bruid] is de mouw van de man waar de verf zich in klonters en schotsen uit het oppervlak verheft en het licht reflecteert. Hoe deze structuur bereikt is- kwaststreken zijn niet duidelijk te onderscheiden- blijft een raadsel.’  Rembrandts’ licht-donker contrasten, ruwe schilderstijl en de expressie op de gezichten van de figuren maken zijn schilderijen tot een lust voor het oog.

Wie maakten Rembrandt van nabij mee? Hoe ongewoon was zijn levensloop? Tijdens de lezing wordt het decor geschetst van de Gouden Eeuw waarin Rembrandt leefde, staan we stil bij belangrijke gebeurtenissen in zijn leven en zoomen we in op enkele van zijn bekendste meesterwerken.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties