Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

21 augustus 2017

Open Monumentendag wandeling door Leidschendam

Open Monumentendag wandeling door Leidschendam

Wandeling door historisch Leidschendam met gids

Op zaterdag 9 september 2017 is het Open Monumentendag. Tijdens deze dag nodigen de gemeente Leidschendam-Voorburg en Vereniging Erfgoed Leidschendam u uit om mee te lopen met een begeleide wandeling door het historisch centrum van Leidschendam. Om 13.00 uur verzamelen voor de ingang van de Petrus en Paulus Kerk aan de Vliet bij de kraam van Erfgoed Leidschendam.

orginele-ontwerpschets-van-margij-hh-petrus-en-pauluskerk-1878-jpeg-pix-2000-kleiner.jpg

 Originele ontwerpschets architect Margry HH Petrus en Pauluskerk jaar 1878 

Bestuurslid van Vereniging Erfgoed Leidschendam, Idsard Bosman, is uw gids tijdens de ongeveer 2 uur durende wandeling. De wandeling neemt u mee naar de bijzondere geschiedenis van diverse historische panden en woonhuizen rondom het sluisgebied. Met verhandelingen over bewoners en anekdotes, wetenswaardigheden en ontroerende verhalen.

lf-1906-8-bouw-pand-zwennes-in-1906-tiff-pix-2000.jpg

 Bouw van het pand van Zwennes hoek Sluiskant-Damstraat in het jaar 1906 

"Op de historische vaarroute van de Vliet kwamen bij de Overtoom van den Leytsen Dam passagiers van de vele trekschuitdiensten aan, de herbergen en de Scheepsmakerij van Veur vierden hoogtij. Op de kade zorgde handel en horeca voor de nodige reuring. De Venestraat was in de gehele 19e en 20e eeuw een smeltkroes van werklieden en kinderen zochten zich spelend een weg tussen de paard en wagens en de hondenkarren. Op de legakkers van de omliggende veenpolders rondom Stompwijk en Zoetermeer lag het turf te drogen. De turfschepen, aangemeerd aan het einde van de Venestraat, werden ’s avonds door de klapwaker bewaakt…"

lf-1920-82-venestraat-jpeg-pix-2000.jpg

 De Venestraat in 1920, met links het pand van de kapper Cornelis Adrianus van Veen.

De gehele historische wandeling is ook te downloaden via de app ‘BeleefRoutes’ die in de App Store en via Google Play gratis is te verkrijgen. De wandeling is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Vereniging Erfgoed Leidschendam.                     

Graag tot zaterdag 9 september om 13.00 uur bij de Petrus en Paulus Kerk in Leidschendam.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties