Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

12 november 2022

Onthulling bord opvang joodse weeskinderen door familie Remmerswaal

Onthulling bord opvang joodse weeskinderen door familie Remmerswaal

Op zaterdag 12 november 2022 onthulde Charles, de zoon van Karel Bleekveld samen met Corina van Strien, kleindochter van de familie Remmerswaal en het bestuur van Erfgoed Leidschendam een bijzonder herinneringsbord aan de Veursestraatweg 50. Dit bord is een eerbetoon aan Andries Remmerswaal en Johanna van Santen, welke in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven diverse Joodse weeskinderen opvingen en liefdevol verzorgden. Een van hen, Karel Bleekveld kwam in 1942, als 3-jarige jongen via een Amsterdamse verzetsgroep bij de familie Remmerswaal in Leidschendam terecht. Zijn oudere broertje Jacques zou uiteindelijk bij het gezin Span in Holwerd in Friesland terecht komen. Karel heeft vanuit het huis aan de Veursestraatweg 50 samen met de familie Remmerswaal de bevrijding mogen meemaken. Terugkijkend over zijn periode in de Tweede Wereldoorlog beschreef Karel zijn verblijf bij de familie Remmerswaal als ‘onvergetelijk fijn’. Het zou uiteindelijk een band voor het leven worden.

Meer informatie over dit bijzondere verhaal in een artikel vanaf pagina 34 in de december 2021 uitgave van Erf Goed Nieuws, het periodiek van Vereniging Erfgoed Leidschendam, december 2021 via deze link. Een nieuwsbericht over de onthulling is ook gepubliceerd in Het Krantje.

Onthulling herinneringsbord Remmerswaal

Idsard Bosman, Charles Bleekveld (zoon van Karel Bleekveld, een van de ondergedoken weeskinderen) en Corina van Strien (kleindochter van familie Remmerswaal) onthullen het herinneringsbord aan de Veursestraatweg 50.

Idsard Bosman geeft interview aan Midvliet

Idsard Bosman, de auteur die het verhaal van de familie Remmerswaal optekende, geeft een interview aan Midvliet.

Interview Corina van Strien

Erfgoed Leidschendam voorzitter Cees Siermann interviewt kleindochter van de familie Remmerswaal, Corina van Strien.

Aanwezigen bij onthulling herinneringsbord


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties