Vereniging Erfgoed Leidschendam

info@erfgoedleidschendam.nl

28 februari 2011

Zelf een Stompwijks kaasje maken

Zelf een Stompwijks kaasje maken

Een middag oude boeren tijden herleven in Stompwijk
Impressie van de workshop kaas maken op Boerderij Akkerlust.

Met drie busjes van WOEJ kwamen afgelopen donderdag 24 februari 16 dames naar boerderij Akkerlust in Stompwijk om daar de workshop ‘Stompwijkse kaasjes maken’ te volgen. Deze activiteit werd aangeboden in het kader van het Cultuurmenu 55+. De dames werden in de gezellig ingerichte boerenschuur ontvangen met zelfgebakken boerencake en een zuiveldrankje naar keuze. Gastvrouwen waren de boerin van Akkerlust, Coby van Boheemen en Willy Schellings van Erfgoed Leidschendam. Erfgoed Leidschendam had gezorgd voor een doorlopende fototentoonstelling op het grote tv-scherm, en voor foto’s aan de wanden over het agrarisch leven in vroeger tijden, waar tijdens het kaasmaken naar gekeken kon worden. Alle deelnemers hadden hun eigen kaasmaakset en kregen twee liter melk, vers van de koe. Hier voegden ze zuursel en stremsel aan toe. Vervolgens werd er geroerd en werd de kom afgedekt met een handdoek.

Terwijl de melk stond te rusten, kregen de deelnemers een rondleiding op de boerderij. Zo maakten ze kennis met het moderne boerenbedrijf. Na een half uur was iedereen terug in de schuur. Met een zogenaamde wrongelsnijder moest door de verdikte melk geroerd worden. Hierdoor ontstonden er in de melk korreltjes ter grootte van een erwt. De stemming zat er goed in, maar veel dames vroegen zich wel af hoe er uit die brij in hemelsnaam diezelfde middag nog een kaasje moest komen. Na een heel proces van wassen: water toevoegen, het vocht (de wei) laten uitlekken in een zeef, en dit maar liefst drie keer, deed iedereen de overgebleven witte massa in een kaasvorm met een deksel erop. Vervolgens werden de kaasjes onder de kaaspers gelegd. Boer Peter moest eraan te pas komen om de gewichten eraan te hangen. Ondertussen deden de dames in tweetallen mee aan een raadspel met historische voorwerpen die door het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg in bruikleen waren gegeven. Hierbij werden stukjes kaas en sapjes uit de streek geproefd. Na een half uur kwamen de kaasjes uit de pers en stond iedereen versteld van het resultaat. Om de kaas echt te kunnen eten moet deze nog wel vier dagen liggen, maar dan kunnen alle deelnemers echt genieten van hun zelfgemaakte Stompwijkse kaasje. De workshop zal in de toekomst ook gegeven worden aan schoolklassen en andere belangstellende groepen.

Sinds 1998 houdt de Vereniging Erfgoed Leidschendam zich bezig met het onderzoeken, beschermen en onder de aandacht brengen van culturele erfgoederen in de toenmalige gemeente Leidschendam en Stompwijk. Dit gebeurt door regelmatige publicaties op basis van (archief-)onderzoek, door het actief volgen van beleids- en bestemmingsplannen in de omgeving, door contact met alle belanghebbenden en door het in de belangstelling brengen van monumenten en erfgoederen bij een groter publiek. Meer informatie over de vereniging vind u op deze website.


Terug naar overzicht

Laatste publicatie

Erf Goed Nieuws augustus 2023
augustus 2023, jaargang 32, nummer 1

Erf Goed Nieuws augustus 2023

Erf Goed Nieuws, augustus 2023

Lees verder Alle publicaties